Zippalanda elveszett városa

A Hettita Királyság az időszámításunk előtti 17. században alakult és több száz éven át fennmaradt. A birodalom emlékeit számos írásos bizonyíték is őrzi. A főként akkád nyelven íródott ékírásos szövegekből a tudósok már eddig is rengeteg információt megtudtak, de a sokat emlegetett Zippalanda városát eddig még nem találták meg.

A Pisai Egyetem kutatói és egy török régészeti misszió nemrég nagyszabású ásatásokba kezdett, hogy megtalálják az ősi kultuszközpontként számon tartott Zippalandát, a hettiták titokzatos elveszett városát. 

Az egyik lehetséges helyszín a Törökország középső területén lévő Yozgat tartományban volt. Az ásatások során feltártak egy hatalmas hettita korszakból származó kör alakú építményt, amely a város főtemplomától északra helyezkedik el. A korábban itt előkerült egyéb kerámiák és ékírásos táblák segítségével most valószínűsítik, hogy az elveszettnek hitt hettita városra bukkantak. A hettita időjárásisten tiszteletére állított központ további feltárásával remélhetőleg még többet megtudunk majd a valaha itt élő ősi civilizáció történelméről.