Változások a felnőttképzés szabályozásában

A felnőttképzés “új” szabályozása, 2020.01.01-től lépett életbe (a felnőttképzési és a szakképzésről szóló törvények átmeneti rendelkezései mondják ki, hogy a 2022.12.31-ig tartó átmeneti időszakban még a “régi” szabályozási rendszer is alkalmazandó részben). Azon munkáltatóknak, akik belső képzéseket tartanak, oktatnak oktatási, képzési szolgáltatásuk nyújtása feltételeként az aktuális szabályozás szerint bejelentésre kötelezett felnőttképzővé kell válni.

A felnőttképzési tevékenység keretében csak engedéllyel rendelkező felnőttképző által folytathatók azon képzések, melyek a Részszakmára felkészítő szakmai oktatások és Szakképesítésre felkészítő szakmai képzések. Az új felnőttoktatási jogszabály egyaránt kiterjed az egyéni, illetve csoportos formában megvalósuló, valamint a távoktatásos és a kontaktórás szervezett képzésekre is.

A képzés megnevezése önmagában nem releváns, annak jellege, célja, szervezettsége, tartalma alapján lehet megállapítani, hogy a tevékenység képzésnek minősül-e. Ha a végén valamilyen vizsga vagy tudásszint felmérés történik, akkor egyértelműen a törvény hatálya alá tartozik.