Te tudod, mennyi az éves rendelkezésre álló szabadnapjaid száma?

Minőségi pihenés nélkül senki sem tud állandóan maximumot nyújtani a munkahelyén. Néha szükség van egy-egy hosszabb kimenőre, hogy felfrissülten, újult erővel térjünk vissza a feladatainkhoz. Na de a kérdés az, vajon mi alapján számolják és pontosan mennyi szabadság jár egy évben?

A válasz összetett, ugyanis a napok számát sok tényező befolyásolja. Az alap képlet szerint az éves szabadnapok száma megegyezik az alapszabadság, az életkor alapján járó pótszabadnapok és az egyéb pótszabadságok napjainak összegével. A munka törvénykönyve szerint egy naptári éven belül minden munkavállaló részére biztosítani kell 20 munkanapot, amit alapszabadságnak nevezünk. 25 éves kor felett 3 évente kapunk plusz 1 munkanapot. Ez az életkor alapján járó pótszabadság. Egyéb pótszabadság alatt pedig például a gyermek(ek) után járó plusz időt értjük.

Tehát a fentiekből is látszik, hogy nincs egy konkrét szám, ami mindenkire igaz. A saját korunk és családunk nagysága is jócskán befolyásolja az éves pihenőnk hosszúságát.