Segítség a kóros munkaerő-hiány kezelésében

A szakmunkások és fizikai munkások területén az utóbbi pár évben jelentős hiány alakult ki hazánkban is. A magyarok jellemzően Ausztriában, Németországban vállalnak munkát, pl. már több mint 110.000-en dolgoznak nyugati szomszédainknál. Sokan pedig pályaelhagyókká váltak, mikor a pandémia alatt leállt a termelés korábbi munkahelyükön.

Magyarországon azonban újraindult az ipari és mezőgazdasági termelés a járvány után, viszont ezt nem segíti az így kialakult munkaerőhiány. Emiatt egyre nő a jelentősége a külföldi munkaerőnek hazánkban. Korábban is jellemző volt a környező országokból való bevándorlás, de most kimondottan fontos, hogy célzottan történjen a közvetítés.

Az ukrán munkaerő toborzás már hagyományokkal bír, a háború hatására pedig felgyorsult ez a folyamat az elmúlt egy évben. A kormány is könnyítette a munkavállalás folyamatát számukra, így már kb. két héten belül megkaphatóak az engedélyek. Létezik ukrán dolgozókra is szakosodott munkaerő közvetítő cég, akik akár kölcsönzéses konstrukcióban is tudnak minőségi munkavállalót szerezni a jelentkező cégeknek.