Milyen egy jól megírt referencia?

Ha karrierünk építéséről van szó, a referencia levél kulcsfontosságú lehet a sikerünk szempontjából. Egy jól megírt referencia levél képes emlékezetes benyomást tenni a leendő munkáltatóra, és megerősítheti szakmai hátterünket és képességeinket. 

A referencia levél első és legfontosabb eleme az elégedettség kinyilvánítása. Azt kell kifejezni, hogy mennyire elégedettek voltak velünk, amikor együtt dolgoztunk, és milyen értékes hozzájárulást tettünk a munkahelyünkön. Fontos, hogy konkrét példák legyenek arról, hogy milyen eredményeket értünk el és milyen képességekkel rendelkezünk. Ezek a példák alátámasztják az állításainkat és hitelességet adnak a referencia levélnek.

A referencia levélnek nem csak a szakmai képességeinkről kell szólnia, hanem a személyes jellemzőinkről is. A pozitív személyiségjegyeink és munkahelyi viselkedésünk bemutatása segíti a leendő munkáltatót, hogy jobban megismerjen bennünket.

Mindig érdemes az adott munkáltatóhoz igazítani a referencia levelet. Ismerjük meg az álláshirdetést és a vállalatot, és emeljük ki olyan képességeinket és tapasztalatainkat, amelyek a leginkább relevánsak az adott pozícióhoz.