Mi a táppénz és hogyan kaphatod meg?

A betegség vagy sérülés miatt keresőképtelenné válni sosem kellemes érzés, és ráadásul anyagi gondokat is okozhat. Szerencsére a magyar jogszabályok táppénzt biztosítanak az ilyen helyzetekre. 

A táppénz az a pénzbeli ellátás, amelyet a keresőképtelen dolgozók kapnak a munkáltatójuktól. Általában akkor jár, ha az illető betegség vagy baleset miatt nem tud dolgozni, és az utóbbi időszakban elegendő számú munkanapot dolgozott ahhoz, hogy jogosult legyen rá. A táppénz összege általában a munkabéred 70%-a, adó- és járulékköteles.

Fontos megjegyezni, hogy vannak speciális esetek, amikor azonnal jár a táppénz, például veszélyeztetett terhesség vagy üzemi baleset esetén. Az orvosi igazolás megléte ugyanakkor mindig szükséges, és a táppénz igénybevételének feltétele az is, hogy biztosítási jogviszonyod legyen.

Ha jogosult vagy a táppénzre, akkor az első 15 munkanap betegszabadságra jogosít, ami alatt a teljes fizetésedet megkapod. Ha a betegséged vagy sérülésed tovább tart, akkor a betegszabadság lejárta után jár a táppénz, amely maximum egy éven át igényelhető.