Magyar alkotója volt az ikonikus Ford T-modellnek

Számos az egész világon ismert találmányt és fejlesztést köszönhetünk magyar embereknek, sokkal többet, mint elsőre gondolnánk. Ami miatt ez érdekes, az az a tény, hogy 140 éve született a Ford T-modell egyik megalkotója, Galamb József. Hihetetlen, de tény, hogy Galamb József története nem máshonnan, mint az Alföldről indult, és egészen pontosan Detroitig vezetett.

Érdeklődése a műszaki pálya felé vonzotta, és a szegedi Fa- és Fémipari Szakiskolában végzett középiskolai tanulmányai után, 1898-tól Budapesten, a mai Óbudai Egyetem jogelődjében tanult. 1905 decemberében a Ford Motor Company alkalmazottja lett műszaki rajzolóként, és mivel tehetségét hamar felismerték, ezért a T-modellnek 1907-ben kezdődött tervezésébe is bevonták. Ez az autó közel ötven évig a legtöbbet és legtovább gyártott autó volt, amíg a VW Bogár 2003-ben le nem taszította a trónról.

Galamb József 1955. december 4-én, 74 éves korában, az akkor a világ egyik legnagyobb autógyártó konszernjének számító Ford-vállalat nyugdíjas főmérnökeként hunyt el.