Építőipari kilátások 2023-ban

Az építőiparban érdekes trendek körvonalazódnak ebben az évben. A tavalyi évben a beruházások értéke váratlanul rekordot döntött, habár az állami szektor leállította a beruházásait az energiaválság miatt. Az Uniós források elapadtak, ezért is megálltak vagy elhalasztódtak bizonyos beruházások 2022-ben. Az ingatlan beruházások értéke 2,8%-kal mérséklődött, mivel kifutottak korábban indult nagy irodaház-építési projektek.

Ami azonban mégis ellensúlyozni tudta ez, azok a villamos berendezések gyártása (köszönhetően az akkumulátor és elektromos motor giga-beruházásoknak), a járműgyártás élénkülése, a gumi-, műanyag és építőanyag-ipar, az elektronikai ipar, valamint a gyógyszergyártás.

Az ÁFA újra 5% marad az új építésű lakásoknál, ami élénkítheti a piacot. Azonban az új projekteknél szembe kell nézni a munkaerő kiesés gondjával az ukrán munkavállalók elvándorlása miatt. Ennek ellensúlyozására sok beruházó cég már felismerte, hogy főleg külföldi munkavállalók alkalmazásával tudja csak pótolni a kieső dolgozókat. A szomszédos országbeli munkásokon túl rohamosan nő a kedv a távol-keleti, pl., Fülöp-szigeteki munkavállaló alkalmazására.