Az üzleti világ árnyalati: kék, fehér és aranygallérosok

Az üzleti világ sokszínűsége és komplexitása elképesztő, és nem mindig egyértelmű, hogy ki is pontosan a „gallér” az üzleti életben. A kifejezés „kékgalléros” és „fehérgalléros” talán ismerősebb, de mi is pontosan ezek jelentése, és vajon mi a helyzet az „aranygallérosokkal”? 

A „kékgalléros” kifejezés általában az olyan munkavállalókat jelenti, akik fizikai munkát végeznek és gyakran munkaruhában dolgoznak. Például, a gyári munkások, a szerviztechnikusok vagy az építőiparban dolgozók tekinthetők „kékgallérosoknak”. 

A „fehérgalléros” kifejezés az irodai munkavállalókra vonatkozik. Ők azok, akik az íróasztalnál ülnek és szellemi munkát végeznek. Ilyenek lehetnek például az ügyvédek, az orvosok, a tanárok, a pénzügyi elemzők vagy az irodai menedzserek. Általában fehér inget vagy blúzt viselnek munkahelyükön, amiért kapták a „fehér galléros” elnevezést.

Az „aranygallérosok” egy kicsit az extravagánsabb kategóriát képviselik az üzleti életben. Ők azok, akik magasan fizetett és vezető pozíciókban dolgoznak a vállalatoknál. Az „aranygallérosok” között megtalálhatók a vezérigazgatók, a cégvezetők, a nagybefektetők és az olyan szakemberek, akik rendkívül magas jövedelemmel rendelkeznek. Az „aranygallérosok” az üzleti világ krémjét képviselik.