Az okos városok menthetnek meg minket a klímaváltozástól?

Érdekes tény, hogy az éghajlatváltozásért a szárazföldi közlekedés mellett nagyrészt a városok felelősek. Ha arra gondolunk, hogy ma már a Föld népességének több, mint fele városokban él, és felidézzük a városok környezetre gyakorolt hatásait, belátjuk, hogy miért.

A jövőnk tehát a városok ’zöldítésében’, ’okosításában’ rejlik. Ezek a modern technológiák a városfejlesztésben és a városok működtetésében segíthetnek enyhíteni az éghajlatváltozást. Az okosváros koncepciók a digitális technológiák fejlődésével párhuzamosan fejlődik, esélyt adva a jövő városlakóinak arra, hogy élhetőbb, zöldebb, tisztább környezetben élhessenek.

Az okosvárosok társadalmi és gazdasági előnyöket kínálnak. Az élhetőbb városi környezet számos pozitív hatással lehet a társadalomra, a hatékonyabban, tisztábban működő városok pedig gazdasági előnyöket is hordoznak. Hazánkban is láthatunk már példákat okosváros fejlesztésekre, és remélhetőleg ezek a példák elég meggyőzőek lesznek a döntéshozók számára, hogy további településeken is bevezessenek néhány megoldást.