A kávé tudománya

A kávéról sokszor lehet olvasni, hogy kis mennyiségben valójában egészséges, mert segít megelőzni bizonyos idegrendszeri betegségeket, jót tesz a szívnek és a tüdőnek, és hosszabb ideig élhetünk általa. Számomra azonban ezen felül az íze és illata is kellemes, és a hozzá kapcsolódó szertartás és rutin is része a mindennapjaimnak, szent és sérthetetlen.

Sokak számára azonban elsődleges cél a kávé fogyasztás fáradtság ellen, amiről azonban igyekeznek eloszlatni a tévhiteket egy aktuális cikkben. A kémiai magyarázat szerint a kávéban lévő koffein ugyanis ugyanazon receptorokhoz kötődik, így átmenetileg blokkolja az adenozin hatását, mely a fáradtságérzésért felelős. Azonban mihelyst elmúlik a koffein hatása, a felgyülemlett adenozin hatni kezd idegrendszerünkre, így hirtelen nagyon fáradtnak érezzük magunkat. Így tehát csak időt nyertünk, aminek az árát később meg kell fizetnünk.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a napi első kávé elfogyasztásával érdemes valamennyit várni, míg szervezetünk felébred, és a kortizol hormonszint normalizálódik. Továbbá éhgyomorra kedvezőtlenebb a szervezet számára, inkább reggeli után fogyasszuk.