A fenntarthatóság kérdése a településfejlesztésben ma már megkerülhetetlen

A klímaváltozás, demográfiai változások és gazdasági kihívások miatt a városfejlesztés, településfejlesztés szakterületén is megjelent a fenntarthatóság kérdése. Ebben minden önkormányzatnak van felelőssége, hiszen a városok, települések együttesen jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

Természetesen egy kistelepülés csak nagyon kis mértékben, de például egy ország esetében ez a sok jelentéktelennek tűnő hatás már összeadódik, és együttesen már jelentős a környezeti terhelés, amit már figyelembe kell venni. Ezért a fenntarthatóság kérdése olyan problémakör, amellyel településmérettől függetlenül mindenhol foglalkozni kell.

A fenntartható városfejlesztési stratégia egy részletes, hosszú távú terv, amellyel biztosítható a település gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból egyaránt fenntartható fejlődése. A Városfejlesztés Zrt. szakemberei Magyarországon az elsők között hangsúlyozták a fenntarthatóság kérdését, ezzel is igazolva a szakmai hozzáértésüket és jövőorientált hozzáállásukat.